Ekonomiskt oberoende

Ekonomiskt oberoende

Längtar du efter att få hoppa av ekorrhjulet? Eller i alla fall få bestämma mer över din tid? Då kan du satsa på att bli ekonomiskt oberoende.

Vad är ekonomiskt oberoende?

När man hör ordet ekonomiskt oberoende kommer snabbt bilden av en rik miljonär. En person som har råd med nyaste Mercedesen, har en yatch som denne kan segla med i Medelhavet och ett stort hus. Något som de flesta av oss aldrig kommer att uppnå. Att vara ekonomiskt oberoende är helt enkelt att ha en ekonomi som ger dig frihet. Naturligtvis innebär det att du har pengar på banken, faktiskt är miljonär, men det innebär inte att du har en livsstil där du kan köpa vad du vill. Det är många som har lyckats bli ekonomiskt oberoende. Från att ha varit vanliga knegande svenskar, amerikaner eller britter, till att kunna få besluta om sin egen tid. Ekonomiskt oberoende handlar mer om tid än pengar. Men pengar är medlet till att du kan göra vad du vill med din tid.

Din ekonomi

För att bli ekonomiskt oberoende måste du ta tag i din ekonomi, ner till minsta öre. Du behöver både tänka på att minska på utgifter, alltså bli skuldfri och göra ditt boende så billigt som möjligt, och samtidigt öka dina inkomster. De flesta av oss får våra inkomster från lönearbete. Du säljer alltså din tid. Som ekonomiskt oberoende är målet att du inte ska behöva sälja din tid på samma sätt, utan att du har investeringar och ett eget företag som ger dig inkomst. Att bli ekonomiskt oberoende är inte någon omöjlighet, däremot kräver det långsiktig planering och att du förstår dig på ekonomiska principer. Först behöver du göra en budget över din ekonomi och få ner dina utgifter.

Mindre utgifter och mer inkomster

För att få mindre utgifter behöver du alltså betala av dina lån. Börja med det minsta lånet. Betala av det denna månad och fortsätt sedan till det näst minsta lånet. Du bör även se över din boendekostnad. Helst bör du äga ditt eget hus. Då betalar du till dig själv och kan göra smarta investeringar som att sätta upp solceller och dylikt för att minska på dina energikostnader i framtiden. Sedan behöver du start ett företag som ger dig mer inkomst nu och är en inkomstkälla när du väl blivit ekonomiskt oberoende. Du behöver också investera för att få pengar som växer. Samtidigt som du betalar av dina skulder, så börjar du spara pengar. Du sparar dels pengar på ett sparkonto, dels så sparar du i aktier och fonder. Målet är att uppnå ränta-på-ränta-effekten, som innebär att du börjar tjäna pengar på dina investeringar. Du har 100 000 kronor i en fond. På ett år växer den 10 procent, det vill säga 10 000 kronor. Nästa år har du då alltså 110 000 kr på din fond – som kommer att växa och ge dig mer pengar. Du får alltså ränta på räntan.

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar