Optimera energianvändningen och spara pengar

Optimera energianvändningen och spara pengar

Elkostnaderna är något som du verkligen kan påverka på ett flertal sätt. Om du har en elbil ska du definitivt installera en Laddbox om du vill få ett lägre elpris. Elpriset varierar under dygnet och priset bestäms av utbud och efterfrågan. Med en smartare laddning kan du få upp till 50 procent lägre elpris genom att ladda den tiden på dygnet då elpriset är som lägst. Laddningen schemaläggs genom laddboxen och du behöver inte göra något. Du sparar pengar och behöver inte göra någon nämnvärd ansträngning.

Tänk på temperaturen

Det går även att göra andra åtgärder för att minska på elkostnaderna. Du har mycket att vinna på att täta dragiga fönster och dörrar. Om det inte är riktigt tätt släpps onödigt mycket värme ut ur bostaden vilket kostar pengar. Det kan ha stor effekt både på plånboken och värmen i huset. Du kanske till och med kan sänka temperaturen inomhus. En grads sänkning minskar din energianvändning med ungefär fem procent. Optimal temperatur i vardagsrummet är 20 grader och i sovrummet mellan 16-18 grader. Något annat som du kan ställa in temperaturen på är kyl och frys. Det räcker om fryser är inställd på minus 18 grader och frysen på plus fyra. Då klarar sig maten bra och du har optimerat energianvändningen. Något många missar är att dammsuga bakom kylen och frysen minst en gång per år men genom att göra det drar faktiskt vitvarorna mindre energi. När dina vitvaror går sönder och du ska köpa nytt kan det vara värt att titta på nya produkter som har energimärkning.

Se över belysningen i hemmet

Att byta ut belysningen är en annan sak som du kan göra. LED-lampor eller andra lågenergilampor är helt klart värt att investera i. Tänk på att släcka lamporna i rum som du inte är i. Det drar mer energi än du kan tänka dig att låta belysning stå på i flera timmar. Om du vill ha fönsterlampor tända på kvällarna kan timers vara bra. Då stängs lamporna av vid angiven tidpunkt och är inte tända hela natten.

Maxa tvätt- och diskmaskinen

Laddare som sitter i vägguttaget drar fortfarande ström även om inget laddas för tillfället. Därför ska du ta för vana att dra ur kontakten när du laddat färdigt. Ett tips är att ha ett grenuttag, då kan du enkelt stänga av allt med en knapptryckning. Det är värt att fylla både tvätt- och diskmaskin fulla innan du kör dem. Tänk på att inte använda högre temperatur än nödvändigt. Du kan minska tvättmaskinens energiförbrukning med nästan 50 procent genom att tvätta på 40 grader istället för 60 grader. När du drar ner på energiförbrukningen gör du inte bara plånboken en tjänst utan även miljön.

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar