En utav de absolut vanligaste frågorna jag får från er fantastiska läsare gör gällande i vilken typ av sparkonto man bör placera sina investeringar i för att få maximala skattefördelar. Fler och fler upptäcker investeringssparkontot & kapitalförsäkringar men majoriteten utav de som jag kommer i kontakt med har fortfarande sina besparingar i en vanlig depå där vinstskatten ligger på 30%, både på svenska & utländska innehav. Det finns dock en hel del skattemässiga fördelar i ISK & KF när vi har en större del innehav utomlands och här kommer du få lära dig allt du behöver för att göra ett klokt val av sparform.
Vid utdelningar från bolag baserade i andra länder så får man betala något som heter utländsk källskatt. Denna utländska källskatten innebär en avräkning på en inkomst som kommer från utlandet och är skattepliktig både i Sverige och i utlandet. För att vi då inte ska bli dubbelbeskattade i båda länderna så behöver vi i en normal depå göra en avräkning från den utländska skatten som vi sedan får återbetald efter normalt 12-24 månader (beroende på landet inkomsten kommer ifrån). Detta har tidigare varit en ganska smärtsam process i deklaration och vid eventuell kontakt med skatteverket, men det behöver inte vara så längre!
Denna skatt kan skilja sig en del åt beroende på i vilket land bolaget som ger utdelningen har sin hemvist. Aktier från USA, Norge & Finland har en utländsk källskatt på 15% medans bolag baserade i Storbritannien har en 10%ig källskatt för oss här i Sverige.
Kapitalförsäkringen och investeringssparkontot gör vår hela process betydligt mindre smärtsam, men för att kunna gå djupare på det så behöver vi först och främst definiera vad en kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto är.
Investeringssparkontot (ISK) gör det enkelt att spara i aktier och värdepapper utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser vid köp, omplacering och försäljning. Det är bara vi som privatpersoner som kan öppna ett Investeringssparkonto. Har du inte tidigare ett ISK konto så måste du skapa ett nytt sparkonto hos din bank (förhoppningsvis antingen Avanza eller Nordnet). Vi med ISK beskattas för nuvarande väldigt förmånligt, inför 2015 beskattas ISK med 0,27% på det totala beloppet istället för 30% vinstskatt som i en klassisk depå.
Kapitalförsäkringen (KF) är en sparform där vi investerarar våra pengar via ett försäkringsbolag. Dessa investeringar sker i exempelvis fonder, aktier eller andra typer av värdepapper. Beroende på vilken sparform vi väljer så tillämpas en specifik försäkringsform, mer om detta nedan. Vi har inte heller ett investerarskydd/garanti p.ga att en kapitalförsäkring är just en försäkringsprodukt och inte en bankprodukt. Med en KF beskattas vi för nuvarande väldigt förmånligt, inför 2015 beskattas KF med 0,27% på det totala beloppet istället för 30% vinstskatt som i en klassisk depå.
Vad är det då i dessa två sparformer som gör det så mycket smidigare att lägga sina utländska innehav i dem och vad skiljer dem åt?
Kapitalförsäkring:
- Källskatten kvittas automatiskt mot schablonsbeskattningen av KF
- Schablonsbeskattningen i KF är inte avdragsgill mot ett underskott i kapital men väl mot den utländska källskatten
- Nätmäklarna (Avanza & Nordnet) hanterar kvittningen / återbetalningen utav källskatten
- Dröjer normalt 12 – 24 månader innan återbetalning görs
- Fördelaktigt när merparten av innehaven har säte utomlands (mer än 3 333 SEK)
- Varning för storbankerna där det finns skräckexempel på att detta inte gjorts automatiskt
Häng med här nu, för nu blir det lite knepigare!
Investeringssparkonto:
- Schablonintäkter kan kvittas mot bolåneräntekostnader vilket man inte kan i en KF
- Underskott av kapital vid deklaration (ofta p.ga bolåneräntor) gör att vi kan få avräkningar på max 500 SEK på källskatten
- Utdelningar på mer än 3 333 SEK i utländska innehav gör att vi inte får tillbaks källskatt (mer än 500 SEK). KF blir alltså fördelaktigt när du har utdelningar över 3 333 SEK från utländska innehav
- I en KF får du inte kvitta något, i en ISK får du kvitta det schablonsmässiga skattebeloppet på ett liknande sätt som i en vanlig depå
- Fördelaktigt när merparten av portföljen ligger i Sverige/Svenska fondförvaltare + att man får gå på bolagsstämmor
Slutligen
Har du utländska utdelningar på mer än 3 333 SEK så är en Kapitalförsäkring fördelaktigt, allt under det så är en ISK fördelaktigt. En god strategi hade varit att fördela alla utländska aktier i en KF medans alla Svenska innehav hamnar i en ISK, den enda egentliga nackdelen med att lägga även utländska aktier i en ISK är att man ej får gå på bolagsstämmor då man som privatperson ej står som juridisk ägare (detta gör försäkringsgivaren). Detta om man nu tänkt åka till USA för att gå på bolagsstämmor ;).
Index-kramare i mestadels Svenska fondförvaltare som jag är så lägger jag alla mina ägg i en ISK och har planerat att göra så fram till dess att statslåneräntan börjar klättra upp om 4-5% (idag 0.27%).
Ni läsare är grymma och glöm inte att anmäla er till mitt nyhetsbrev!
Kommentera