• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

Riktliv

En privatekonomisk blogg om fonder, aktier och investeringar

Main navigation

  • Sparguiden – kom igång
    • Steg 1
    • Steg 2
    • Steg 3
  • Om Tobias
    • Kontakta Tobias
  • Månadsrapporter
  • Blogg

Defensiva investerare – ett inlägg inspirerat av ”The intelligent Investor”

januari 25, 2015 by Tobias Rangbo Leave a Comment

Detta är en uppföljning på den artikelserie jag påbörjat med att beskriva vad som utmärker en aggressiv investerare. Nu tänkte jag dela med mig av den absolut största inspirationskälla jag själv haft till min syn på privatekonomi och den strategi som jag eftersträvar att följa. Nämligen The intelligent Investors syn på en defensiv investerare.

I föregående inlägg så gick vi igenom vad som utpräglar en Aggressiv respektive defensiv investerare, men för att fräscha upp minnet något tar vi det igen:

Defensiv investerare – Tittar på historisk fakta, använder sig av marginaler för att minska risken för förlust, sprider sina risker och förstår att nå mer än 10% avkastning per år innebär en mycket stor risk.

Aggressiv investerare – Spekulerar mycket, hoppas på mycket högre avkastning och tar enormt stora risker.

Jag vill ha en gratis eBok! >> 

Vilka resultat kan då de defensiva investerarna förvänta sig?

”The best defense is a good offense”

Det absolut vanligaste misstaget som jag både upplevt själv, och som Benjamin Franklin i ”The intelligent Investor” nämner är att folk i regel tror att man kan hitta enskilda aktier eller investeringar med bra potential utan att göra någon hemläxa. Man blir tipsad om ett specifikt bolag med ’enorm’ potential inom ett helt banbrytande område. Den här typen av aktier vill vi aldrig någonsin röra, inte ens med tång! Vi vill hitta stabila bolag med en någorlunda enkel affärsmodell som vi kan förstå oss på. Som Peter Lynch (en utav världens främsta investererare) säger så har vi amatör-investerare en enorm fördel ”The power of common knowledge”. Genom att bara vistas i samhället så har vi möjlighet att hitta enormt välskötta bolag som de absolut största fondförvaltarna aldrig ens får upp på sin radar. Vi kan alltså genom att köpa bra aktier (bolag) till billiga priser, eller bra fonder med låga avgifter ganska så enkelt slå proffsen.

Hur kan man agera som en defensiv investerare?

1. Gör det själv: Genom att göra som Peter Lynch säger så har man möjlighet att hitta välskötta aktier (bolag) som är för små för att hamna på de absolut flesta fondförvaltares radar. Vi måste dock ha en relativt god kunskap i att utläsa rapporter, bokslut & värdera bolag. Detta är något den mer avancerade amatören bör ge sig på.

2. Ta hjälp: Genom att investera i passiva fonder med låga avgifter så kan vi låta någon annan göra jobbet.  Jag beskriver en bra portfölj för den som precis ska komma igång här.

3. Var försiktig: Genom att dels skapa sig en s.k ”safety margin” och genom att vara kräsen i de val utav fonder man gör så ger man sig själv en skön försäkring. Med Safety margin så menas att om vi ska köpa enskilda bolag så vill vi alltid göra detta till rabatt (tillfällig dipp i aktiekurs osv), detta gör att om vi vet att ett bolag är välskött så lyckas vi helt enkelt komma över en annars för dyr aktie till ett väldigt bra pris. Vi bör även vara kräsna i de val utav fonder vi gör, ett par grundkriterier är att avgifterna ska vara låga, fondförvaltaren ska inte ge oss några förhoppnings om enorma avkastningar, fonden ska investera i välskötta stora bolag & vi vill ha en bred spridning mellan regioner & branscher.

 

Glöm inte anmäla er till mitt nyhetsbrev för ytterligare mer information!

22 sidors gratis eBok! >>

579003697193920181214

 

Filed Under: Defensiva investeraren Tagged With: Defensiva investeraren

Reader Interactions

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Footer

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna.

Skriv upp mig

Copyright © 2019 · Atmosphere Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in